Klimatförändringarna slår mot St Helena

St Helena ligger relativt nära ekvatorn och klimatet räknas därmed som tropiskt, även om det kringliggande havet räknas som subtropiskt. Ön omges av minst 190 mil hav oavsett i vilken riktning man vänder sig, det innebär att det sällan inträffar att varma luftmassor tvingas uppåt och därmed blir det också sällan regn. Man har i princip två regnmånader och det är i mars, regnet då kallas på ön Lentrains, på svenska, fasteregnen eftersom det infaller just under perioden före påsk. Den andra regnperioden infaller i augusti och kallas för Scruffy August, smutsiga augusti på svenska. Men naturligtvis kan det förekomma regn även på andra tider, vilket bevisas av att den största dygnsnederbörd som uppmätts på ön var i slutet av april 2017. Åskoväder förekommer i stort sett inte. Detsamma gäller för orkaner, tyfoner och tornados.

Årstemperaturen pendlar normalt från cirka 15,5 grader Celsius till 20 – 24 grader, men temperaturer på upp till 34 grader har uppmätts. På grund av sitt läge har St Helena omvänd temperatur jämfört med Sverige. Det vill säga varmast under vintermånaderna ock kallast under sommarmånaderna.

När vi skriver vinter och sommar är det ur ett svenskt perspektiv. På St Helena finns inga årstider, vilket också innebär att det inte är stor skillnad på timmarna av dagsljus under olika månader. Variationen över året rör sig från cirka 11 till 13 timmars dagsljus, med längst dagsljus i december och kortast i juni.

Även om St Helena omges av hav längre än till horisonten på alla håll är det, trots öns relativt lilla yta, på grund av topografi, högsta berget sträcker sig mer än 800 meter över havsnivå, svårt att se en sol-uppgång eller solnedgång över havet. Solnergång över havet kan bäst ses från vissa platser i Jamestown, men vill man se en soluppgång över havet får man bege sig till de obebodda och ganska svårtillgängliga, ytterst belägna östra delarna av ön.

Det blåser oftast på ön, men det är mestadels en behaglig vind som håller ner temperaturen. Starka vindar förekommer sällan. Vinden kommer i stort sett alltid från syd-ost.

Vattentemperaturen i havet runt St Helena varierar över året från 14 till 25 grader där augusti har kallast vatten och februari har varmast vatten.

Kort sagt har St Helena ett, för nordbor, ganska behagligt sommarväder i stort sett året runt.