Tristan da Cunha är en liten ö i Sydatlanten som ligger cirka 2 500 kilometer sydväst från St Helena som är huvudön i denna brittiska ögrupp. Det anses att Tristan är den ö som ligger vid världens ända så att säga, att den ligger helt enkelt längst bort från någon annan och som är bebodd. Ön upptäcktes år 1506 och har sedan dess haft ytterst få bosättare, och var från början utpost för den brittiska flottan för en viss tid, en av soldaterna bestämde sig för att bosätta sig på Tristan efter att flottan drog sig tillbaka, och på den vägen är det.

Men ön har visats sig vara intressant rent historiskt på vad som hände på den långt innan dess. Det har till och med anordnats en expeditions – Atlantis, som Svante Björck ledde, för drygt 10 år sedan. Då de forskade i hur Tristan da Cunha plus några andra öarna såg ut för tusentals år sedan. Eftersom öarna var och är vulkaniska. De borrade ut olika sedimentkärnor för att kunna se vad som fanns för växtlighet och djurliv på öarna. Denna expedition kan man följa i hans rapport.

Tristan da Cunha 500 år – 180 bilder

Projekt Atlantis

Bilder från besöket 1998

Vägen till The Potato Patches

Gamla bilder från 1930-talet

Bilder efter den förödande orkanen.

Tristan da Cunha Association

Fler bilder här

Bilder av Roland Svensson från 60- och 70-talen

Engelskan på Tristan da Cunha

Böcker och Magasin

Några gamla vykort från Tristan da Cunha

Roland Svenssons bildsamling från sitt besök.

Ön har inte så många turister, de som kommer till Tristan da Cunha kommer dit för att uppleva den unika speciella fauna och flora som finns. Det finns vissa växter som enbart finns på ön och ingen annan stans. Eller fågelarter som enbart häckar på ön. Perfekt för de som är intresserade för ornitologi.

Tristan da Cunha är mycket isolerad och det finns cirka 80 familjer där, och alla familjer heter ett av dem åtta efternamnen som är representerat på ön. Efternamnen är – Glass, Green, Hagan, Lavarello, Repetto, Rogers, Swain och Pattersson. Dessa livnär sig på jordbruk på ett eller annat sätt, speciellt potatis. Ingen mark ägs av någon privat, utan ägs av kommunen.

Eller vad havet har att ge, så som det röda guldet – kräftorna och humrar. Som exporteras till USA och Japan och anses vara delikatesser. Utöver dessa sysselsättningar är en tristian anställd av kommunen om det skulle behövas för familjeekonomins skull. Ön ekonomi går ihop sig tack vare exporten av sitt kräft- och hummerfisken, samtidigt som de klarar sig riktigt bra på sina frimärken och mynt, som frimärks- och myntsamlare världen över är beredda att betala stora summor på.

Om du besöker ön, kan du alltid känna dig säker. För än så länge har det inte begåtts några brott på Tristan. Det finns ingen som låser sina dörrar till sina hem, inga slagsmål, inga våldtäkter, inga mord. Den enda polismannen som finns på ön, har inte mycket att göra, utan koncentrerar sig mest på att hjälpa folk istället. Eller åker ut på någon olycka som händer då och då.

På Tristan da Cunha är det en stillhet och ett livslugn som råder, vilket du inte hittar någon annanstans i världen. Inga skilsmässor sker heller på ön, blir en kvinna gravid innan hon är gift, slutar det med ett giftermål med barnets fader. För abort förekommer inte alls, för det är helt enkelt inget man gör som en tristian.

De flesta som bor på ön åker förr eller senare iväg till fastlandet någon gång i sitt liv. Antingen för att utbilda sig eller för att utforska andra ställen i världen. Men de flesta kommer tillbaka med nya lärdomar, som börjas praktiseras på ön. Framför allt kommer de tillbaka för att de saknar den frihet och det lugn som finns på Tristan. Om du efter att du har besökta Tristan da Cunha vill stanna kvar och bosätta dig med de övriga cirka 300 Tristanbor, går det inte att göra utan vidare. Det enda sättet att bli en tristian är att gifta sig med en tristianöbo. Tristan da Cunha perfekt för dig som vill ta det lugnt och hamna i världen ende!

Vi vill passa på att tacka mwlayout.se för att de hjälpt oss att sätta upp StHelena.se på ett bra sätt. Morgan är en nya vän som alltid ställer upp när det behövs. Mwlayout både designar och bygger hemsidor. Om ni säger till att ni sett lite reklam på StHelena.se när ni gör er beställning så bjuder Morgan på 10% rabatt.