En kort turistguide för besökare!

En smaragd klädd med brons!
St Helena är en liten men mycket vacker ö. Hela ön har fylld med konstraster. Från den vida eroderade öknen med sina flerfärgade åsar och dalar, till smaragdfärgade sluttningar fyllda med växtlighet, betesmarker som följer mjukt naturens mönster och frodiga växtfyllda dalar. Ön har en magnifik bronsfärgad omgivande kust. På kusten finns det upp till 1 000 meter höga klippor. Som har formats av Sydatlantens vatten under sitt rullande, skvalpande och under alla de stormar som ön har blivit utsatt under hundratals år.St Helena som är en gammal vulkanisk ö ligger i den tropiska delen av Sydatlanten, cirka 1 500 kilometer nordväst om Kapstaden. Det finns ingen flygplats och ön nås endas med båt. År 1834 blev St Helena en brittisk koloni och är beroende av britterna. Ön har fortfarande kvar sina 1800-tals värderingar och hela ön genomsyras av dess 300 åriga kolonialhistoria. Detta syns på arkitekturen och märks på atmosfären som finns i Jamestown.

En georgisk hamnt
Beskyddad av 1800-taletes fästning, är Jamestown öns huvudstad. Den har en georgisk hamn som har levt ända sedan staden kom till. Staden som ligger i en djup och smal dal. Det finns muséer, hotell butiker i Jamestown, plus andra trevliga och intressanta sevärdheter. Att ta sig ut från staden kan ske på två vägar – Side Path och Ladder Hill, och varje väg skär in i den branta sluttningen. För den som är lite äventyrlig av sig finns Jacob Ladder med sina 699 steg som är inbäddad i den branta klippväggen från dalgångens botten upp till toppen av Ladder Hill.

Upptäckten
Den 21 maj 1502 upptäckte den portugisiska amiralen João da Nova St Helena, från sin returresa från Indien, och fick namnet efter Kejsare Konstantins mor, Saint Helena. Som var födde den dagen. Ön blev snart en fristad för sjöfarare på grund av frodigheten på ön, det jämna klimatet och alla de fruktträd som finns på St Helena. Vilket innebar att skeppen kunde fylla på sina mat- och färskvatten-förråd.

Manskapen på skeppen åt av citrusfrukterna för slippa skörbjuggen. De som var för sjuka att fortsätta sin resa, blev upphämtade av andra skepp när de hade blivit friska. Öarna är kända för sin charm, vilket gjorde att engelska bosättare sände ut av det Ostindiska Kompaniet, samtidigt som slavar och arbetare kom från Afrika och Öst. Kombinationen av dessa folkslag har gjort att öarna har en fängslande, vänliga unik atmosfär och framför allt mångkulturell.

Berömda besökare
Under alla århundranden har St Helena, här hälsat många kända besökare välkomna, bland annat – Darwin, Halley Blight och Cook. Men den person som är den allra mesta berömda, som associeras med St Helena är Napoleon Bonarpart, som flyttade eller förvisades (fängslades) till ön år 1815, efter nederlaget vid Slaget vid Waterloo. Han bodde i Longwood House fram till sin död år 1821, och numera är hans bostad ett museum som ägs av den franska regeringen.

Frimärke
St Helena har egna frimärke sedan år 1856. Nytt frimärke släpptes i maj år 1997, då vem som hade upptäckt ön hade löst sig. Och den femte serien av frimärkes släpptes i samband med 500-års jubileum av upptäckten av St Helena.

Fritidsaktiviteter
St Helena är 10,5 Miles lång och 6,5 Miles bred, och är välsignat med ett behagligt klimat med temperaturer mellan 14-32 grader Celsius på sommaren, och på vintern ligger temperaturen mellan 14-26 grader Celsius. Ön har en rik historia och ett fascinerande arv som framgår av de tidiga militära befästningarna i den spektakulära naturen.

På ön finns det härliga vandringsleder som har underbar utsikt och man får uppleva naturen på nära håll. Speciellt den vackra och unika floran och fauna. Genom att dyka och snorkla runt ön, finns det möjligheten att få uppleva den underbara undervattenvärlden St Helena har att erbjuda. Vid dykning gäller att alltid ha med sig en undervattens guide. Spjutfiske är förbjudet. Vattensporter är det möjlighet att ta del av. Passa på att djuphavs fiska, eftersom det finns Tonfisk, Marlin och Barracudas i överflöd. St Helena erbjuder den golfintresserade en 18-håls bana som tillhör en av de golfbanor som ligger mest söder i Atlanten.

Boende
Det finns tre befintliga hotell: Konsulatet och Wellington House i Jamestown och Farm Lodge som ligger inne på ön. Ut över det finns ett utbud av olika självhushåll och Bed & Breakfast-boende runt om på ön och i Jamestown. Högsäsongen är under sommaren, då under månaderna december och januari.

Lokal mat
Som det brukar när ett samhälle ligger så isolerat över hela världen, har St Helena utvecklat sitt eget unika multietniska kök. Det finns sex matställen på St Helena som var och en har sin egen speciella karaktär: Konsulat Hotel Tel: 2380; Wellington House Tel: 2529; Ann’s Place Tel: 2797; Dot’s Cafe; C & M’s Coffee Shop Tel: 2730 i Jamestown och Farm Lodge, St Pauls Tel: 4040.

Bank och valuta
St Helena har sin egen valuta. Mynt som de använder sig av har värden på: 1p, 2p, 10p, 50p och £ 1. Sedlar som finns är på: £ 5, £ 10 och £ 20. En St Helena £ (pund) har samma värde som ett brittiskt pund sterling. Det finns inga internationella banker på ön, men kreditkort accepteras nu på vissa ställen mot en viss avgift. Resecheckar bör därför användas.

Vissa krav finns
Alla som kommer till St Helan ska ha ett giltigt pass och besökarna får normalt ett inresetillstånd till ön på tre månader. Kravet är att som besökare till St Helena ska ha en returbiljett och att ett boende ska vara bokat innan inresan till ön får ske.

På Sthelena finns det inte så mycket att göra alla gånger. Då kan det vara bra att få lite extra spänningen i hemmet istället. Därför har vi startat ett samarbete med sexitoy.se. Just nu kan du få billiga sexleksaker, stora och små vibratorer skickade hem till dig. Ja, du hörde rätt. Det finns massor av kul att köpa på sexitoy.se

Hitta mer om och de senaste nyheterna på St Helena Turism på denna länk: