St Helena Sport

Historiskt

St Helena blev först involverade i internationell sport när ön accepterade och tacka ja på en inbjudan från ön Isle of Man år 1985 för att vara med och delta i en nyorganiserad tävling – Island Games, som hölls på Isle of Man det året.

Detta var sista gången ett lag från St Helena kunde delta i dessa spel, och det berodde helt och hållet på att det fanns inga pengar att finansiera fler lag. Men ön Jersey ville ha tillbaka St Helena till ö-spelen och såg till att de finansiella medlen som delades ut till de tävlande skulle höjas. För att kunna skicka ett lag på sex tävlande och en tränare till att delta i Island Games. Detta lyckas Jersey med och St Helena kunde skicka ett lag till spelet som hölls på Gotland år 1999. Dessutom hade utrikes- och Commonwealth departementen erbjudet sig att hjälpa till, men behövde aldrig utnyttja deras hjälp.

St Helena Island Games Association bildades för att kunna skaffa sponsorer och andra medel genom att ha lokala aktiviteter för att göra det möjligt att få iväg ett lag med idrottare till spelen på Gotland år 1999. Detta var mycket framgångsrik, vilket innebär att de åkte de 5 000 Miles till Island Game på Gotland för att tävla.

//Eric Benjamin Chairman,
Island Games Association of St Helena

Uppdatering 2016:
St Helena har fortsatt att delta i de internationella spel och har utökas öns idrottsföreningar. Det finns numera – fotboll, cricket, vollyboll, tennis, golf, skytte och segling, på ön. St Helena har också kunna skicka lag ett antal gånger till Commonwealth tävlingarna och är medlem i International Island Games Association sedan en tid tillbaka. Under år 2011 kunde cricketlaget göra sin internationella debut i World Cricket League.

De flesta förknippar St Helena med två stora och mest kända sporter. Det första är det golf som spelas på den vackra golfbanan. Golfspelande turister från hela världen kommer och spelar på. Det andra är the Governor’s Cup, som är en seglingstävling mellan Kapstaden och St Helena ön. Tävlingen hålls vartannat år i december. Skulle förslaget om att bygga en flygplats på ön gå genom, kommer det att göra det möjligt för fler internationella tävlingar. Dessutom få ett bredare utbud av olika idrotter och idrottsföreningar, som hade kunnat bildas på ön.


[Hem] [Index]