Historia om St. Helenasize

Även om St Helena ligger långt bort och bara varit känd i omkring 500 år så finns det mycket historia att berätta. Napoleon må ha lyckats fly från Korsika i Medelhavet, men att fly St Helena 1815 var svårare. Trots St Helenas isolering i Sydatlanten minst 500 mil från Europa stationerades över 6000 soldater på ön för att förhindra eventuella fritagningsförsök. 6000 soldater kan jämföras med de 4300 människor som bor på ön idag.

St Helena har en spännande historia och innan Suezkanalen byggdes var ön även strategiskt viktig p.g.a tillgången på färskvatten för fartygen som reste mellan Europa och Asien. Om ni klickar på någon av länkarna nedan kan ni följa St Helena under 500 år i en historisk kronologi. Eftersom det är mycket text har vi valt att dela upp kronologin och övriga historiska fakta. För den som är intresserad av St Helena är det här rätt plats att lära sig mer.

Bakgrunden till den här sidan var egentligen intresset för radio. Under 70, 80 och 90-talen lyssnades det mycket på kortvågsradio. Av en slump snabbades en sändning från St Helena upp och där väcktes intresset för denna avlägsna ö. Radio St Helena är därför en viktig del av den här sidan, vilket du säkert redan har upptäckt.


Historisk kronologi

Historiska fakta om St. Helena

Radio St. Helena


[Hem] [Index]