Kris för fotbollen

Football.

Sport är naturligtvis en viktig del av öbornas liv, de är ju trots allt en del av england så det sitter liksom i ådrorna. några sporter på ön har beskrivits tidigare , men det har varit individuella sporter, här tänkte vi titta lite mer på de lagsporter som förekommer på ön.

Fotboll

Självklart spelas det fotboll på ön, precis som i resten av världen. På St Helena har man dock ett lite udda problem, förutom att man är relativt få personer. Det finns väldigt få platser på än som, på grund av terrängen är lämpade för fotbollsspel. Men det finns fyra fem fotbollslag på ön och matcherna spelas på Francis Plain, ett område som köpts in av guvermentet och är den enda släta yta på ön stor nog att rymma en fotbollsplan. Även andra sport och övriga allmänna evenemang hålls på platsen.

2019 anmälde man för första gången ett lag till en internationell tävling, The 2019 Inter Games Football Tournament. Tävlingen var tänkt som en  fotbollsturnering mellan engelska kolonier , som skulle hållits på Gibraltar, men där fanns för få platser, varför tävlingarna flyttades till Wales. St Helena vann sin första match, en vänskapsmatch, men förlorade amtliga i själva turneringen.

Cricket

Det är oklart när man började spela cricket på ön, men det finns referenser tillbaka till 1844. Nu har man fyra cricketlag som spelar mot varandra unders sommarhalvåret, matcherna avgörs, precis som vad det gäller fotboll, på Francis Plain. Under världskrigen, då engelsmännen placerade styrkor på ön hade man dock betydligt flera lag, upp till ett 15-tal. 2012 satte man för första gången ihop ett internationellt lag och deltog i the ICC Africa Division 3 T20, som hölls i Sydafrika, öns närmsta fastland. Åtta lag deltog i turneringen och St Helenas lag slutade på 5:te plats.

Andra sporter på St Helena

Andra sporter som utövas på ön och inte nämnts tidigare är basket/nätboll, volleyboll, brännboll, och bordtennis. Det förekommer också kägelspel i varje samhällscenter med en aktiv liga för nio lag. Det finns också en gevärklubb i Jamestown och “Saints” tävlar internationellt i vissa grenar. Tävlingssimning är också en popär sport på ön  även om man inte gett sig ut på den internationella banan i det fallet ännu.