England – Irland landskamp inför tomma läktare

Nu, när detta skrivs skall vänskapsmatchen mellan England och Irland snart avgöras, såvitt vad som sagts, inför tomma eller nästan tomma läktare på Wimbley stadion. Länderna har mötts i både vänskapsmatcher och cupmatcher sedan 1946. Resultaen hitintills har varit att England vunnit fem, Irland två och nio har spelats oavgjorda. Under närmsta veckan skall också Svenska landslaget spela en vänskapsmatch mot Danmark. Länderna har mötts inte mindre än 105 gånger i fotboll och än sä länge leder Sverige kampen med 46 segrar mot Danmarks 40. 19 av matcherna har slutat oavgjort efter matchen skall Sveriges landslag spela ytterliggare två matcher i närtid.

Idrotten har alltid hävdat att den tar ett stort socialt ansvar och har räddat många ungdomar från ett liv i förfall och missbruk. Det kanske är sant, även om det bevisligen är så att många har fått sin första kontakt med till exempel alkohol i samband med idrottsevenemang och/eller idrottsfester.

Någon gång under resan från antiken till nutid började idrotten gå från en ideell till en kommersiell rörelse. Detta märks framförallt nu under Covidtider. Tidigt började idrottsförbunden att kräva att tävlingar skulle få genomföras och inför publik utan någon annan förklaring än ekonomisk förlust, men vad är det som gör att idrotten skall få specialregler under en pandemi? Det är svårt att finna några verkliga skäl förutom idrottens egna ekonomiska intressen och är de viktigare än till exempel restaurangbranchens eller bussbolagens ekonomiska intresse och överlevnad?

Man kan också fråga sig vart idrottsrörelsens så kallade och framförda sociala ansvar tagit vägen. Vilket socialt ansvar tar idrottsrörelsen för hälsan hos spelare, anställd kringpersonal, filmteam och eventuell publik? Absolut noll. Om vi tittar på till exempel ishockey, anses det vara en av de störst smittspridarna av Covid19, om vi håller oss till fotbollen kan vi konstatera att England och Irland står för den högsta spridningen av Corona19 i Europa, ändå anser båda länderna att matchen skall spelas m envi återgår till vänskapsmatchen mellan Sverige och Danmark. I det danska landslaget har totalt tio spelare och ledare skickats hem eller satts i karantän. I svenska landslaget har ledaren Janne Andersson testats positivt för Corona19och satts i karantän, men matchen skall spelas. Vad ger det här för signaler till befolkningen om huruvida rekommendationer och bestämmelser skall följas eller ej? Det är bara att konstatera att det sociala ansvar som idrotten påstår sig ha, har de av egen kraft helt demolerat.