Det här får du inte missa på St Helena

Uppleva naturen

Om man nu inte bara vill slappa på sin semester och nöjer sig med att man är på en av världens mest otillgängliga platser och ett härligt havsbad då och då, finns det mycket annat att göra och uppleva på ön.

Först och främst skall sägas att öbefolkningen, som består av cirka 6000 – 7000 personer är mycket vänliga och hjälpsamma. Bemöt dem på samma sätt och du kanske får vänner för livet. åldersmässigt är de flesta i 40 årsåldern och det finns nästan exakt lika många kvinnor som män. Etnisk sett har ungefär 50 % av befolkningen afrikanskt ursprung, 25 % kinesiskt och 25 % västerländskt. Vad vi vill ha sagt med det här är egentligen, fråga, de hjälper dig mer än gärna.

Då de bor på en ö är det naturligt att fiske, snorkling och dykning är ett stort intresse och också erbjuder besökare många möjligheter. Det omkringgivande vattnet är subtropiskt och erbjuder ett rikt marint liv. Vattnen runt St Helena är den enda hemvisten för Chromis sanctaehelenae. En fiskart som beskrevs först 1987. Det är även enda platsen för St Helena djupvattensskorpionfisk och Stegastes sanctaehelenae.

Det finns också flera intressanta vrak, det äldsta från 1600-talet. Dykdjupen varierar från snorkeldjup till 40 meter. Den som är intresserad av koraller har dock inget att hämta här. Havsbotten består av klippor sten eller sand.

För den som är intresserad av fåglar finns det ett 60-tal arter på och runt ön. De flesta naturligt nog sjöfåglar. Här finns bland annat fyra olika arter av världens största flygande fågel, albatrossen, men även unika arter som bara finns representerade på ön, som vadaren St Helena vipan.

Det finns inga naturligt levande däggdjur på eller runt ön förutom havslevande däggdjur som valar och sälar. De som finns på land är ditförda av människor och är tama eller förvildade katter och hundar, samt kaniner, råttor och möss.

Av amfibielevande djur och reptiler finns grön sköldpadda som bygger bo på ön, men nästan är utrotad, hawksbillsköldpadda (ej bobyggande) och läderhudssköldpadda (ej bobyggande). Dessutom finns ödlearten asiatisk husgecko i utbredd och riklig mängd samt rodnande snigel som endast finns på St Helena.

Om nan tittar över hela spannet, vattenlevande, amfibier, däggdjur, kräldjur och fauna finns det straxt över 500 arter som endast existerar runt eller på St Helena. Den naturintresserade har därmed mycket att se och uppleva vid ett besök på ön.Den som har specialintresset ormar blir dock besviken. Det finns inga ormar på St Helena. Kanske till glädje för andra än de ormintresserade.