200 år sedan Napoleon dog på St Helena

Med en befolkning på 4500 personer är ön St Helena ett ganska obekant namn för många. Det är dock en plats med en otroligt rik historia för den som känner till Napoleonkrigen. Europa och i viss mån resten av världen dominerades av den franske Kejsaren Napoleon under början av 1800-talet. En person som nästan lyckades att ta över hela Europa. Något som många har försökt och de flesta har fallit på samma sätt som han gjorde. Genom att invadera Ryssland började förfallet av det frankiska riket och ledde till slut till förlusten vid Waterloo.

Europa befann sig i ett brinnande krig från det att franska revolutionen började till att Napoleon förlorade makten efter slaget vid Waterloo. Även om det kanske inte påverkade St Helena direkt är det där den förre kejsaren dog. Den 5 maj 1821 dog den förre kejsaren och på dödsdagen skedde en åminnelse av den händelsen. I och med världens situation blev det inte det stora internationella firandet som planerats. Det är dock en händelse som på många sätt avslutade ett kapitel för Europa och hans död avbröt alla planer på att befria honom.

Napoleon hamnar på St Helena

Efter att Frankrike förlorat kriget avsattes kejsaren och kungen kröntes. Napoleon placerades först på ön Elba som han i viss mån fick styra. Det som ledde fram till att Napoleon hamnade på St Helena istället för Elba är nog välkänt. Han landsteg i Frankrike och hans gamla soldater flockades runt honom. På 100 dagar förändrades allt och vid nederlaget vid Waterloo insåg man att han inte kunde placeras så nära Europa igen. St Helena var vid den här tiden styrd av Storbritannien där han blev bevakad av en liten garnison av soldater.

Att firandet och åminnelsen av hans dödsdag inte kunde firas internationellt har självklart varit tragiskt. Många saker har under 2020 och 2021 påverkats av att världen ser ut som den gör. Det har också inneburit att ett new casino lanserats med samma namn som kejsaren. För det är trots allt 200 år sedan har gick bort. Han efterlämnade ett Europa i ruiner och med en kongress som inte lyckades med konststycket att bygga kontinenten stark nog för att undvika framtida krig. Något som var målet med Wienkongressen som efterföljde Napoleonkrigen. Mycket förändras i och med den kongressen och ramverket misslyckades med att hålla stormakterna ifrån att starta krig.

Besök huset han bodde i innan han dog

Huset som Napoleon bodde i innan han dog på St Helena finns fortfarande kvar och heter Longwood House. Ön är fortfarande en del av Storbritannien och har tillhört landet sedan 1659 och har flera öar närliggande i samma distrikt. Ett besök på St Helena ska självklart innefatta att man även besöker Longwood House för att se vart den berömda kejsaren dog och vart han bodde under sista delen av sitt liv. Det är trots allt inte varje dag man kan besöka den sista bostaden för en person som bokstavligen förändrade en hel kontinent.