Nya vandringsleder öppnade

Det är lätt att tro att en ö med en yta och befokningsmängd jämförbar med Öland inte kan ha så mycket att erbjuda den som vill upptäcka genom att vandra, men när det gäller St Helena kan det inte bli mer fel. Ön har 11vandringsleder och 21 brevlådeleder, dessutom Jacob´s ladder, en brant trappa med 998 trappsteg som leder upp till Hill Fort och förorten Half Tree Hollow.

Jacob´s ladder med sina 998 trappsteg.

Under en vecka i november varje år anordnas The Festival of Running, troligen världens mest otillgängliga och tuffaste löpartävling, som lockar tävlande från i stor sett hela världen. Första dagen är det en marathon, dagen efter en halvmara, följt av några ”Fun Runs” och därefter löpning upp för Jacob´s Ladder, bästa tiden är straxt över 5 minuter. Tävlingsveckan avslutas med en Off Road Sprint Triathlon och en Trial samt förstås en avslutningsceremoni.

Men här tänkte vi berätta lite om brevlådelederna som kallas så för att det i slutet av varje led finns en brevlåda där man kan posta ett brev eller vykort med en speciell stämpel. Lederna är från 1,5 till 12 kilometer långa och tar från straxt över en timma till ungefär tre och en halv timma att gå om man inte stannar upp för att njuta av landskapet. Lederna är inte lättgångna, Ofta går de på bergskanter med havet på andra sidan. Det rekommenderas starkt att man går i grupp tillsammans med en guide. Nedan följer en beskrivning av några av brevlådelederna.

Manati Bay

1,5 kilometer, gångtid utan längre stopp, cirka 45 minuter

Leden som börjar omgiven av betesmarker och går ner till kustområdet är en gammal åsneled som tar dig förbi vilda guava- och banan-träd. Leden passar mer för erfarna vandrare. Det kan vara ganska grusigt i backarna och den bör undvikas efter kraftiga regn då de övre sektionerna blir leriga och hala.

Sharks Valley

6 kilometer, gångtid utan längre stopp, 1,5 – 2 timmar

Denna djupa dal är en fantastisk vandring, dock svårare än de flesta. Med utgångspunkt från en skog och följande ett av öns få ständigt vattenfyllda och strömmande vattendrag

ner till den steniga dalmunnen som öppnar sig mot havet. Under vandringen kommer du att se bananträd och vild mango.

The Barn

10,5 kilometer, gångtid utan längre stopp. 1,5 – 2 timmar.

En av öns svåraste leder att vandra. Den tar dig genom ett geologiskt intressant område och slutar på en före detta vulkanisk brant udde med panoramavy över öns östra delar.

Lot´s wifes Ponds

5 kilometer, gångtid utan längre stopp, 1,5 timma.

En av de mest populära lederna på St Helena. Leden utgår från Sandy Bay, går förbi den ikoniska Lot’s fruformationen och ner till kusten med flera små dammar. Denna led är bitvis smal och försedd med rep.

Heart Shaped Waterfall

1,5 kilometer, gångtid utan längre stopp 45 minuter.

Detta är en mycket populär led och också den som ligger närmast Jamestown. Heart Shaped Waterfall har av öborna utsetts till ett av St Helenas sju underverk. Leden har flera rötter och stenar samt kan dessutom efter regn vara ganska hal.