St Helena öppnar igen för turister

St Helena ansågs länge som den mest svårtillgängliga bebodda platsen på jorden. Dess enda transportförbindelse med omvärlden var ett fartyg som avlöpte från Kapstaden och kom till St Helena var 14:e dag. Själva båtresan tog mer än 5 dygn. Sedan 2017 har ön dock en flygplats och reguljärflyg till/från Johannesburg en gång per vecka. Av detta förstår man att ön, vad det gäller turism, är relativt jungfruelig mark även om den har mycket att erbjuda den res- och upptäckslystna.

Även om flygplatsen och de reguljära flygturerna gjorde det lättare att bo på och besöka ön är det ett tveeggat svärd, som också gjorde det lättare att lämna ön och en långsam avbefolkning kan skönjas, men för den som inte söker massturism utan framförallt en harmonisk plats med fantastiska naturvyer, upplevt av få, är St Helena verkligen ett resealternativ att reflektera över.

Så vad har ön att erbjuda? Den historiskt mest kända platsen på ön är troligtvis Longwood House dit Napoleon förvisades av engelsmännen efter slaget vid Waterloo han levde där från 1815 fram till sin död 1821. Han begravdes också där, Men franske kungen Ludvig Filip 1 krävde 20-talet år senare att kvarlevorna skulle flytta till Hôtel des Invalides i Paris. Efter cirka ytterligare 20 år flyttades kvarlevorna vidare till den mest framträdande platsen på Hôtel des Invalides, under portalen.

Möjligheterna till naturupplevelser är stora på St Helena som bjuder på storslagna vyer från de förhistoriskt vulkaniska bergen till kristallblått hav. Havet runt ön ger den snorkel och dykintresserade många alternativ med ett stort marint liv som bland annat innefattar delfiner, valhaj och djävulsrockor dessutom flera vrak där Witte Leeuw, ett fraktfartyg som sjönk 1613 nog får anses som höjdpunkten.

Boende för turister finns på hotell, guesthouse, Bed & Breakfast samt självhushåll. Kom dock ihåg att boende måste vara bokat före ankomst till St Helena. Vad det gäller mat har ön ett varierat utbudmed flera restauranger kaféer och take away, främst i Jamestown. Maten är internationell samt förstås den inhemska som inspirerats av maträtter från Afrika, England, Kina, Madagaskar, Portugal och Sydostasien, men med ”Saints” twist för smaker.