Jamestown – en stad värt ett besök!

Jamestown är huvudstaden för de brittiska öarna St Helena, Ascension och Tristan da Cunha i Södra Atlanten. Staden ligger på St Helena och har öns enda hamn. Jamestown ligger som ett nav på ön. Det är det enda sättet att komma till och från, och ta sig runt på ön på. Eftersom alla kommunikationer utgår från Jamestown. Än så länge går det bara att ta sig till staden via båt, men en flygplats är på väg att byggas.

Staden grundades år 1859 av det engelska Ostindiska Kompaniet och har fortfarande kvar byggnader som är byggda i den georgianska stilen och andan lever sig kvar sedan den tiden. Det finns ett hundratal hus i staden. Husen är byggda av material från ön, som består av vulkaniska stenar.

Jamestown ligger i olika nivåer och omgiven av höga klippor. Känner du dig lite äventyrlig kan du bege dig och klättra uppför de legendariska 699 stegen på Jacob´s Ladder, för att verkligen få utsikt över St Helena och dess omgivning. Den är även upplyst på kvällar och nätter. Varje år anordnas ett lopp uppför denna ”stege” och det är ett bra sätt att mäta sin kondition på. I detta lopp kommer det folk från alla världens hörn för att delta i.

I Jamestown går det bra att besöka ett av de två museum som ligger på St Helena – Museum of Saint Helena. Annars går det att ströva längs gatorna och hamnen för att insupa atmosfären av tiderna från förr. Föreställa de stora segelfartyg som låg för ankare ut i bukten, se sjömän lasta på förnödenheter till skeppen, och se deras förlustelser på vad Jamestown kunde erbjuda dem.

Det finns småbutiker, restauranger och kaféer och besöka eller beges sig ut på en rundtur på ön med en guide. För St Helena erbjuder växter och djur som inte finns några andra ställen i världen. Packa väskan och res till denna avlägsna stad, men se till att ha en returbiljett och ett boende fixat först. Annars blir du inte insläppt till Jamestown!

Ankomst

Stegen

Övre Jamestown

Stegens vaktpost

Marknaden

Parken

https://sthelena.se/wp-content/uploads/2017/07/remday1.jpg (6845 bytes) Remembrance Dayhttps://sthelena.se/wp-content/uploads/2017/07/Seafront1.jpg (6794 bytes)Seafronthttps://sthelena.se/wp-content/uploads/2017/07/seaview1.jpg (6291 bytes) Från havet https://sthelena.se/wp-content/uploads/2017/07/xmasjam1.jpg (7291 bytes) Julaftonhttps://sthelena.se/wp-content/uploads/2017/07/xmaspar1.jpg (6963 bytes) Julparadenhttps://sthelena.se/wp-content/uploads/2017/07/inscript1.jpg (6326 bytes) “Järnvägen” På marknaden 1 På marknaden 2 Shop Marknadstorget Vägen ut “Minne”

 

 

 

 

Uppdaterad april 2017