Semestra på St Helena

I södra Atlanten hittar du en avlägsen ö, St Helena. Tidigare var båt det enda sättet du kunde ta dig till ön då den räknas som en av världens mest avlägsna platser. Sedan några år tillbaka finns det nu en flygplats på ön. Det går ett fåtal bussar på ön, bussarna går främst på morgonen, vid lunch och på kvällen. Vad sägs om att kunna utforska St. Helena med friheten att kunna åka precis var du vill? Vill du ta dig runt på egen hand så finns det möjlighet till hyrbil eller taxi. Med egen bil kan du utforska ön utan att anpassa dig efter tidtabeller eller förvirrande lokaltrafik. Ön har en rik historia med flera sevärdheter och en fantastisk natur att uppleva.

Sydkusten på St Helena i solnedgången

Upplev historia på St Helena

Huvudstaden på ön är Jamestown och här kan du besöka – The Museum of S:t Helena. Museet är inrymt i en stenbyggnad från det sena 1700-talet, som tidigare varit en gammal kraftstation.

Gör ett besök till Jacob’s Ladder, en stentrappa med cirka 700 steg och på toppen nås du inte bara av en magnifik utsikt, utan även av det 1829 byggda vakttornet på höjden Ladder Hill.

Nästa stopp kanske blir Longwood House. Huset som idag drivs som ett museum och ägs av den franska staten. Longwood House var den kända härskaren Napoleon Bonapartes sista hem då han sedermera även dog här. Napoleon blev landsförvisad till St Helena och hans sista år spenderade han på ön, som ansågs vara tillräckligt långt borta för att han inte skulle kunna ta sig därifrån.

Att besöka Napoleons grav är ett måste för historieälskaren, en plats för dig som gillar att uppleva lugnet och tillbringa lite tid med att begrunda Napoleons liv – Moment de Memoire hålls på platsen varje årsdag av Napoleons död.

S:t Helena’s Distillery kan du smaka på och köpa bland annat likör och gin som tillverkas på ön. Ön har också kaffeodlingar och du kan köpa kaffebönor eller malt kaffe till ett väldigt bra pris.

Njut av naturen på ön

Vill du uppleva naturen på nära håll finns det härliga vandringsleder med magiska utsikter över landskapet. Flera av dessa vandringsleder kallas för brevlådelederna, detta för i att slutet av varje led hittar du en brevlåda där du kan posta brev eller vykort med en speciell stämpel. Det finns flera olika sträckor att välja bland och de är allt från 1,5 kilometer till 12 kilometer långa.

Genom att ta del av det varierade naturlivet kan du även ha turen att få syn på olika djur, det sägs finnas omkring hela 500 stycken endemiska på ön, det vill säga djur som bara finns här. Du kan också få chansen att se olika typer av valar och delfiner som kommer hit för att para sig.

Varför inte uppleva en magisk undervattensvärld genom att dyka och snorkla runt ön och uppleva St Helena under vatten. Är du hellre ovanför ytan, varför inte passa på att prova djuphavsfiske? Här finns det nämligen Barracudas, tonfisk och marlin i överflöd.

Blir du sugen på att åka till St Helena, men möjligheten att resa dit finns inte just nu? Varför inte kicka igång med en enkel bilresa i Sverige, kolla in här för bra bilar att resa i.