RADIO ST.HELENA size=+3>


Radio stationen öppnade officiellt den 25 december 1967, på St Helena, av den tidens guvernör, Sir John Field. Stationen är registrerad hos den internationella registreringen, Frequenscy Board i London som – St Helena Regering Broadcasting Station, men kallas för Radio St Helena på ön.

Som sin identitet signal har den fyra jämnt fördelade trumpet fanfarer och en slinga med titeln – Life on ocean wave. Därefter efterföljs av tillkännagivandet att – Detta är St Helenas regerings sändnings station som arbetar i mellanvågsbandet med en frekvens av 1548 kHz, 194 meter.

När stationen började sända hade de frekvensen 1511 kHz, 200 meter i mellanvågbandet. Det ändrades till den nuvarande frekvensen den 1 november 1978.

Byggnaden, som har blivit finansierat av utvecklings bistånds medel, var konstruerat med hjälp en av de engelska regeringens departement och i med samråd med ingenjörer som kom från Diplomatisk Wireless Realay Service, DWES, som fanns på ön just då.I början användes stationen Marconi halv kilowatt Mellanvågssändare, en i bruk och en i standby. De sändare och annan utrustning vid den tiden var väldigt gamla och hade modifierats av DWRS för sändningsanvändning.

Målet med stationen var att starta i som en del av en tioårsplan för utbildning, under utbildnings departementet i England. Innan den officiella öppning, så hade det sänds testprogram för skolor och vuxna under en period på sex månader. Tiden utbildningsansvariga, Alan John, deltog i en kort utbildning hos BBC i Storbritannien för att få erfarenhet av sändning så att produktionen kunde förbättras.I juni år 1968 skickade Eric M George, som var en högskolepedagog på en fem månades BBC utländska utbildning för att få utbildning i både allmänna och skol radiosändningar. Eric M George blev senare chef på radion.

I juli år 1969 blev övergripande ansvaret av stationen, Informationstjänstens ansvar, och hade reserverade tider för utbildningsskolor sändningar. Skolans sändningar upphörde på mitten av 1980-talet.

Stationen sände från 19 till 22 på kvällarna, måndag till fredagar, med två timmars sändningar av skolsändningar på fredagsmorgnarna. Kvällens program var en mängd olika musikprogram, presenterade av frivilliga personer. Antalet frivilliga har varierat över åren. I slutet av 1970-talet och början av 80-talet var det upp till 33 personer.

I april år 1973 utsågs Tony Leo till stations föreståndare och fick en utbildning på hur en radiostation skulle skötas år 1982. För att några år senare bli utsedd till att vara en assisterande sändningsföreståndare. Programmen började ändras till att bli mer och mer lokalt material, som till exempel intervjuer, samtal, lokala inspelningar, direkt sändning av kyrkans gudstjänster, St Helena dagen, fester, sportevenemang med mera.

Antalet frivilliga personer hade dock minskat till mindre än 20 och det berodde mycket på vad som hände i samhället, i form av att underhållning blev mer videos och tv som fick ett större intresse istället för att lyssna på radio.

Utrustningen uppdaterades gradvis genom åren. De gamla sändarna ersattes av två Harris Gate One Modeller som hade en effekt på 1 000 watt. Studiorna är nu fullt utrustade för att göra en så bra sändning som möjligt. Oftast i sändes det radio som en direktsändning, men inte när det var i större grupper då detta spelades in i förväg, på grund av det var trånga utrymme på stationen.Inköpet av en radiobuss i början av 1990-talet gjorde att stationen kunde utöka sina sändningar. Stationen ha byggt upp en omfattande skivsamling och i skrivande stund fanns det i deras skivbibliotek – 23 000 LP-skivor, 3 979 singlar och 346 CD-skivor. Dessa är alla katalogiserat på dator för underlätta att hitta dem.

Syftet med Radio St Helena är att informera, utbilda och underhålla. Genom ett brett utbud av program. Med finansiella begränsningar och sen sådan liten personal sätter en gräns på hur långt detta kan gå.

Personalen består av följande personer: Tony Leo – Station Manager
Ralph Peters – Productions assistant
Joy Lawrence – Studio Tekniker
Derek Richards – Nyhets redaktör
Vanessa Henry -Administrator
Clarissa Osborne – Trainee Production Assistant
Colin Benjamin – Trainee Production Assistant
Larry Francis – Frilans tekniker
Fru Constantine -Städare / Bibliotekarie

Stationen består av 17 rum som är:
Datorrum, inspelning i bibliotek, Studio A och B, Toaletter, Arkiv, Förråd, Tvättrum, Huvudkontor, Chefer, Tekniker rum, Kök, sändningsrum, rum för utrustning för sändning utanför stationen.

Program från BBC World Service från 9-15 varje dag måndag till fredag. Wordl News dagligen på kl. 21 med lokala nyheter, meddelande och dagligen kl. 20 och 22. En epilog dagligen innan stationen stänger ner för dagen.

När stationen startade år 1967, den enda utrustningen som stationen ägde var en begagnad 4-kanalig General Electric Mixer, med en strömförsörjning på 110 volt och en transformator för att ta han om all spänning från 240 volt. Två Decca-transkription Turntables, två Ferrographs, två bandspelare och en liten bandmikrofon.

Denna utrustning användes fram till år 1977, då det konstaterades att det var en mycket gammal utrustning och som inte kunde klara av den dagliga användningen, och var redan då second hand vid den tiden när stationen startade, och hörde numera hemma på muséet i Jamestown. Utrustningen byttes ut till en 8-kanals pye Mixer, två Revox Recordes Deck, två Shure Mikrofoner, två Philips-turntables, två Sony kassett spelare, två bommar mikrofonstativ och en bärbar Uher inspelnings maskin med relaterad utrustning. Detta var ett stort steg framåt till vad som stationen ägde från början.

Med tiden utvecklades, finansierades bidraget från Storbritannien ökades och stationen var nästan fullt utrustad. I den uträckningen kunde stationen hantera nästan vilken situation som helst, när det gällde inspelningar. Detta ledde till att radioprogrammen blev bättre.

Upprättandet av stationen var det DWRS som hade gjort som arbetade på ön den tiden. De lämnade ön år 1977 och sedan dess har ansvaret legat övergripande av stationens sändning på Tony Leno, stationschefen, som har varit på Radio St Helena sedan år 1973.På internet finn det bilder från stationen, några av bilderna är tagna på 25-årsdagen av Radio St Helena år 1992.
Stationen hoppas att ett liknande tillfälle ska upprepas med att 600 personer kom till deras ” ost och vin dans” för att fira 30 års av sändningar på ön St Helena.

Stationen är mycket tacksamma för dem som donerade ostar, vin med mera, men också för de priser som delades ut under kvällen. Utan dessa donationer hade inget sådant event kunnat genomföras. I och med det är statlig station finns inga finansiella utrymmen för sådant firande.

25-års dag kommer aldrig att glömmas, och minnet av denna finns fortfarande kvar hos dem som arbetar på stationen. Alla som var med var på ett eller annat sätt förknippade med stationen under de gångna 25 åren, inklusive broadcasters, de tidigare och de nuvarande.Radio St Helena är den enda stationen som finns på ön och har inga rivaler än så länge. Det är därför viktigt att de fortsätter och sända och är deras drivkraft som är involverade inom radioområdet.

För de som vill göra donationer kan göra det till adressen:
Radio St Helena, Broadcast House, Main Street, Jamestown, St Helena, South Atlantic Ocean.Här kommer ett exempel på hur deras veckovisa programschema kan se ut:

Här kommer ett exempel på hur deras veckovisa programschema kan se ut:

Radioprogram schema

Fri. 27th September

1500 – 1530 Från Min Samling – Prog. 4 * Marianne Musk
1530 – 1600 Master Control SBC
1600 – 1615 World News BBC World Service
1615 – 1715 Eftermiddagskörning med Ralph Peters
1715 – 1745London den här veckan * COI
1745 – 1800Sport Roundup BBC World Service
1800 – 1900A Datum med en Disc Joy Lawrence
1900 – 1915 Story Special Betty Crowie
1915 – 1930 AIDS Today * BBCTT
1930 – 2000 30-minuters teater BBCRI “The Sleeper” av Alec Baron *
2015 – 2200 Fredags Nite Show med Tony Leo
Lördag

1900 – 2000 Historien om Pop BBCR Del 22 – “Lyssna på mig Me Me” – En uppföljning till förra veckans upplaga. Som ser på folket protester, rörelse och musik i mitten sextiotalet.
2000 – 2005 Meddelanden och annonser
2005 – 2200 Lördagens show med Joy Lawrence
Söndag1900 – 2000 Twilight Classical Hour med Johnny Drummond
2015 – 2130 Stedsons söndagsval med Stedson Francis
2130 – 2200 Gudstjänst från sjunde dagen från Adventistkyrkan
Måndag1500 – 1530 Powerline SBC
1530 – 1600 Europas födelse BBCRI
Prog. 2 – “De första bönderna”1600 – 1615 World News BBC World Service
1615 – 1715 Eftermiddagsdrev med Joy Lawrence
1715 – 1730 UK / OK COI Ledsen folk – vi väntar på ytterligare information av program som ska komma från Storbritannien. Eventuellt en repris kommer att sändas.
Första upplagan av UK / OK presenteras av Samantha Meah.1730 – 1745 Låt oss sjunga och lyssna med Liz Foster och Sheila Young
1745 – 1800 Sport Roundup BBC World Service
1800 – 1830Album time
1830-1845 Health Watch Quantum Radio produktioner i veckans program finns några

Mycket användbar information. till exempel:
Migrän – vad det är och vad man ska göra om den kommer. Sedan finns det Asperin – dess fördelar och dess biverkningar.June Christie ger ett allmänt råd om analgetika – när man ska används sig av dem och vad man ska undvika med mera.Äntligen finns det lite information Tiger Balm som är välkänd i väst världen mot muskelvärk, men har använts i århundraden i öst som hjälper till vid huvudvärk och muskelvärk. Dr David Randerson berättar för Coleman som en australisk studie har, har visat sitt värde för personer.1845 – 1900 Story Special
1900 – 1930 Sportrecension Derek Richards och Andrew Nicholls
1930 – 2000 30-minuters teater BBCR “Under flygunderhållning” av J.C. Wilsher – en komedi, sombekräftar ens värsta rädsla för att flyga. Handling: Paul är ett flygbolag passagerare med en patologisk rädsla för att flyga. Hans ena tröst är multikanalen i flygunderhållningssystem som han lyssnar på. Han sitter bredvid Harry, en flygexpert som vet att chanserna för att störta är, en på miljonen Men lite otur har de monterade båda motorerna felaktigt. Och ett åskväder har börjat, som ställer till det för flygets datorer.Harry och besättningen är förvirrade, kanske kan Paul avvärja en katastrof genom att lyssna på rösterna i hans hörlurar ……..2015 – 2200 Finjustering med John Coleman och Daphne Greentree

Tisdag

1500 – 1530 Strömmar i öknen SBC
1530 – 1545 Eco-watch – COI – Denna modell är gasdriven som är en passagerarbussar för att hjälpa till att minska trafik förorening.En kampanj rädda Storbritanniens inhemska den Röda ekorrar från utrotning. Återställa naturliga ängar; de senaste Ecowatch nyheternaOch en påminnelse av Ecowatch-tävlingen där du kan vinna en klockradio.Allt du behöver göra är att skriva namn och telefonnummer och hur du vill rädda miljön Planera på åtgärder som överenskommits på Rio Earth Toppmötet för att ta oss in i det 21: a århundradet Och ange också varför du gillar Ecowatch. Skicka ditt inlägg till – “Eco-Watch Competition”, London Radio Service, Hercules Road, London SE1 7DU.

1545 – 1600 Oratory BBCRI Program 5 – Eftermiddags talet.
1600 – 1615 World News BBC World Sevice
1615 – 1715 Eftermiddags körning med Tony Leo
1715 – 1745 Europas födelse BBCRI Program 2 – “De första bönderna” *
1745 – 1800 Sport Roundup BBC World Service
1800 – 1830 Från Min Samling – Program 1 med Nigel Henry
1830 – 1845 HJÄLPMEDDAGEN Panos-institutet
1845 – 1900 Story Special
1900 – 1930 En fot i graven BBCRI Episod 3 – På Luton Flygplats
Man kan höra dig skrika och Meldrews återvänder från semester, Har förlora sitt bagage, hitta en avundsjuk tulltjänsteman som visar sig vara snäll. Deras hus har det brunnit ner men Jord “Jag tror inte på det!”….
2015 – 2000 Oracle COI – I den här sista utgåvan av programmet och introducerar Rory Johnston Saker om – en högteknologisk kamera som monterad inuti en bil som kan fånga Fordonstjuvar, samt tjuvar som bryter sin in för att stjäla radio. Resultaten av forskning i mysterierna av fotosyntes En ny process för att göra droger visar hur man hämmar förökningen av HIV-viruset.Och forskning visar att E-vitamin kan vara svaret på manlig infertilitet.Oracle kommer att ersättas nästa vecka av ett nytt program som heter “New Horizons” som tittar på vetenskaplig, ingenjörskonst och teknisk innovation från U.K

Presentatören kommer att vara med Jay Knox.

2015 – 2200 Airwaves Command med Natasha Clingham

Onsdag

1500 – 1530 Landskorsningar SBC
1530 – 1600 London denna vecka COI
1600 – 1615 World News BBC World Serive
1615 – 1715 Eftermiddag Drive
1715 – 1745 Oracle * COI
1745 – 1800 Sport Roundup BBC World Service
1800 – 1845 Spela in Hotmix med Andrew Nicholls
1845 – 1900 Story Special
1900 – 2000 Twilight Classical Hour * med Johnny Drummond
2015 – 2200 Kvälls Shuttle med Ralph Peters

Torsdag

1500 – 1600 Pop historien – Del 22 * BBCRI
1600 – 1615 World News BBC World Servie
1615 – 1715 Eftermiddagsdrift med Derek Richards
1715 – 1730 Health Watch * Quantum Radio produktioner
1730 – 1745 Låt oss sjunga och lyssna med Liz Foster och Sheila Young
1745 – 1800 Sport Roundup BBC World Service
1800 – 1830 landskorsningar * SBC
1830 – 1845 Storbritannien / OK * COI
1845 – 1900 Story Special
1900 – 1930Hotch Potch – med Stephen James
Detta är ett nytt program för alla i familjen. Bortsett från musik kommer duockså höra dina horoskop för den kommande veckan, en novell, en frågesport och några praktiska tips för att spara tid och pengar (Så har penna och papper klart).

1930 – 2000 En fot i graven BBCRI Episod 3 *
2015 – 2020 Det blir bättre
2020 – 2030 Interlude
2030 – 2100 Nattflyg Jazz Tony Leo
2100 – 2105World News BBC World Servce
2105 – 2200 Gospel Music med Time Jackie Stevens och Daniel Leo

Fredag
1500 – 1530 Från Min Samling – Prog 1 * med Nigel Henry
1530 – 1600 Master Control SBC
1600 – 1615 World News BBC World Service
1615 – 1715 Eftermiddagskörning med Ralph Peters
1715 – 1745 London den här veckan * COI
1745 – 1800 Sport Roundup BBC World Service
1800 – 1900 A Datum med en Disc Joy Lawrence
1900 – 1915 Story Special
1915 – 1930 AIDS I DAG * BBCTT
1930 – 2000 30-minuters teater BBCR “Under flygunderhållning” Av J. C. Wilsher *
2015 – 2130 Variety Time med Bert Constantine
2130 – 2200 En mild alternativ glädje Lawrence
Sändningar av program från BBC World Service från kl. 9-15 varje dag måndag till freda. World News dagligen kl. 21.Lokala nyheter, meddelande och annonser dagligen kl. 20 och 22. Epilog dagligen innan stationen stänger ner för dagen.*= upprepande program

* repeated programmes.


[Hem] [Index]