ROLAND SVENSSON

St Helena under 1960-talet

Banyana tree at Sandy Bay

Desert at Sandy Bay

The gate to the harbour

Harbour traffic

Jonathan - the tortoise

Sandy Bay - fortifications

On Diana's Peak

Plantation House

Lot - the monolithe

The High Hill

Longwood House

The wharf - landing place

Mount Pleasant

Jamestown from sea

A dramatic landscape

Verk från Tristan da Cunha

Konst på frimärken

Verk från Liberia

Roland Svensson som är en berömd konstnär från Sverige, men var också författare, ägnade mycket tid på öar, dels på på St Helena och Tristan de Cunha men också Färöarna, Hebriderna för att nämna några, där han målade vad han såg.

Han föddes i Stockholm år 1910 och dog år 2003 och var verksam hela sitt vuxna liv som mångkonstnär. Roland hade sin lilla ateljé på Stora Tornö vid Möja, där han tillbringade sin somrar. Sökte sina motiv bland alla kobbar och skär, och det går att följa årstiderna i hans verk. Annars hade han sin huvudateljé i Nacka där han och hans familj bodde övriga tid på året.

Rolands verk var oftast i kol, men tecknade, målade med akvareller och pasteller, dessutom gjorde litografier i färg, som blev hans mest kända konstverk. Han hade många strängar på sin lyra. Förutom att han målade tavlor som tecknade även Roland förlagor till frimärken, med både svenska och Tristan da Cunha motiv. Frimärkena från Tristan har 16 olika motiv och är mycket eftertraktade av frimärkssamlare.

Det går att se hans verk bland annat på Nationalmuseum i Stockholm. Annars kan du hitta Roland Svensson illustrationer i olika verk som har publicerats, dels sådana som han själv har publicerat – Ensliga öar från 1954 och I Roland Svensson övärld – ett urval ur hundra dagböcker 1946-1960 som utkom 1995, dessa är bara några av hans egna böcker.

I andra böcker har Roland illustrerat i Evert Taubes bok – Sjösalaboken som utkom 1942 och Sven Barthels böcker så som till exempel – Gillöga utkom 1945 och Strandhugg som utkom 2000. Dessutom har Roland Svensson fått utmärkelsen med ett stipendium från Harry Martinssons minne.
Den senaste utställningen som han hade var den som besökarna kunde se på Prins Eugens Waldemarsudde under september 2010 till januari 2011.


[Startsidan] [Index]